A kecskeméti vendéglátósok nem készülnek még a nyitásra

Február 1-jére önkényes nyitásra buzdítják a vendéglátósokat a Facebookon. Az egész Európán végigsöprő nyitási hullám január 13-án indult Lengyelországban, majd az olasz vendéglátósokat is megfertőzte, és elérte hazánkat is. Egy nagykanizsai étterem tulajdonosán és egy pesti presszón kívül nyíltan még senki sem merte bevállalni, hogy szembe menjen a korlátozó intézkedésekkel. A kecskeméti vendéglátósok is inkább kivárnak, bíznak abban, hogy a vírushelyzet javulásával rendeződhet az ágazat sorsa.

Egy fővárosi vendéglátóhelyet már bezártak 60 napra a nyitási láz miatt, és félmilliós büntetést szabtak ki az üzemeltetőre. A hivatalos közlés szerint azért, mert alkoholt árultak az üzletben, és egyszerre túl sokan tartózkodtak odabent. Az elviteles nyitás hírére ugyanis hatalmas tömeg gyűlt össze a kocsma előtt. Egy nagykanizsai étterem tulajdonosa múlt szerdán jelentette be, hogy február 1-jén kinyitja sörözőjét, mert hónapok óta nem volt bevétele és a kormánytól sem kapott támogatást.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azonban óva inti tagjait attól, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Folyamatosan egyeztetnek a döntéshozókkal, hogy a vendéglátósok megkaphassák a novemberben ígért mentőövet a kormánytól. 

Az operatív törzs ülésén kiderült, a kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni. Kovács Zoltán államtitkár kiemelte, Európában sok helyen már a járvány harmadik hulláma indult el, ami leginkább annak következménye, hogy elhamarkodottan döntöttek a korlátozó intézkedések feloldása mellett, így újra nő a fertőzöttek száma, és újra zárni kell.

Kiemelte, hazánkban a korlátozó intézkedések addig érvényben maradhatnak, amíg a tömeges oltás elkezdődhet.

Kecskeméti vendéglátósokat kérdeztünk az önkényes nyitással kapcsolatban. Mint kiderült, városunkban komolyan veszik a kormány védelmi intézkedéseit. Egyelőre senki sem jelezte, hogy február 1-jén nyitást tervezne.

 – Természetesen hozzám is eljutott a nyitásra buzdítás híre, én azonban úgy gondolom, mindennek eljön az ideje, meg kell várnunk, míg annyi embert oltanak be, hogy visszaállhasson az élet a normál kerékvágásba – nyilatkozta lapunknak Kovács Balázs, a Bistro Mokambo Étterem és Rendezvényház tulajdonosa.

– Úgy látom, hogy az igazi vendéglátósoknak, akik mögött több évtizedes tapasztalat van, és nem hitelre vásárolták az üzletüket, maradt egy kis tartaléka, hogy átvészelje ezt a helyzetet. Kecskeméten sokan vannak ilyenek, ráadásul itt a bérleti díjak sem olyan magasak, mint mondjuk a fővárosban. Persze itt is vannak olyan helyek, ahol a tiltás ellenére kiszolgálják a vendégeket, ők nagyot kockáztatnak.

Én 30 éve kezdtem a szakmát szakácsként, most már saját cégemnek főzök. Mi is nehéz helyzetbe kerültünk, ahogy mindenki ezen a területen. 14 éve szállítunk ki, így számunkra ez nem igényelt átalakítást. A forgalmunk természetesen csökkent, kevesebben térnek be az étterembe, hogy elvigyék a menüt, de ki kell tartanunk. Én úgy vagyok vele, hogyha nekem nem is jut semmi, a munkatársaim akkor is megkapják a teljes bérüket. 10 munkatársam van, senkit sem küldtem el, a pincér beállt szépen mosogatni.

Sajnos arra nincsen ráhatásunk, mikor győzzük le ezt a vírust, de úgy gondolom, hogy csakis türelemmel és fegyelmezettséggel érhetjük el, hogy visszakapjuk korlátozás nélküli  régi életünket.

Banó Róbert, a hetényi Forest Pub, a városföldi Sárgakocsi Vendéglő és a NAV éttermének, büféjének vezetője: – Súlyosan érintette cégünket a bezárás, lényegében csak a csodában és a vakcinában bízunk. A söröző bezárt, kénytelen voltam elküldeni egy kollégát, Városföldön pedig a pultos lányokat. Nyakunkon maradt a sok sör, bor, üdítő. A városföldi vendéglő elvitelre működik, de sok okosságot ki kellett találnunk, hogy talpon tudjunk maradni. Rendszeresen főzünk nagy adag pacalt, gulyást, és a közösségi oldalakon értékesítjük. Másképp nem menne.

Nehezíti a helyzetet, hogy a bérleti díjat fizetni kell, a kormány novemberre ígért bértámogatása pedig még nem érkezett meg. Rajtam kívül hét munkatársa maradt a cégnek, nagyon nehéz kigazdálkodni a bérüket.

Én úgy gondolom, hogy csak akkor működhet az országban biztonságosan a vendéglátás, ha már megfelelő szinten lesz az oltottság. Persze számunkra is fájó látni, hogy míg a kocsmák, éttermek zárva vannak, a vendéglátás kényszerpályára került.

Természetesen nagyon örülnék, ha végre nyithatnánk, de ott van bennem a félelem is. Aggódunk, lesz-e elég vendég, ha végre leülhetnek az asztalainkhoz, de kérdéses az is, miből fogjuk megvenni a nyitó készleteinket. Most ugyanis kénytelenek vagyunk beszerzési áron adni a büfében az italokat, hogy ne járjon le a szavatosságuk.

Az önkényes nyitásnak semmi értelmét nem látom. Kishalak vagyunk mi a tengerben. Ha valaki kinyit, pillanatok alatt ott lesz a hatóság. Milliós bírság is várhat rájuk, de visszavonhatják a működési engedélyüket is. Mi ezt biztosan nem engedhetjük meg magunknak, tavaly is épp hogy nem kerültünk mínuszba.

Így egyelőre nem tehetünk mást, bízunk abban, minél hamarabb megvalósul az átoltottság, és nagyon várjuk a kormánytámogatást, hisz most minden forint nagyon sokat számít.

forrás: hiros.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük